Tilläggsisolera vind – Billigaste sättet att isolera?

Att tilläggsisolera vinden på ett hus anses vara en av de enklaste och billigaste åtgärderna för att förbättra värmeekonomin i sitt hus. Men hur kommer det sig att det är just både det enklaste och billigaste sättet att isolera och spara värme? Vi reder ut begreppen och varför det är så. För att förstå orsaken får vi börja från grunden.

En varm och skön sommardag är det inte ovanligt att du kan se dessa små päronformade bollar på den vackert blåa himlen. Dessa flygande päronformar är stora färgglada luftballonger som utnyttjar en av våra vanligaste naturlagar, som är att varm luft stiger. Det är därför en del kallar det för luftballongseffekten. Våra grannar i norr kallar den ofta för skorstenseffekten. Men vad är det för effekt man pratar om?

För att få se vår vackra jord från ovan så värmer vi luften i luftballongen med stora förbränningsaggregat. När luften har blivit tillräckligt varm så stigen värmen uppåt i ballongen som sedan långsamt stiger uppåt när luften har blivit tillräckligt varm. Precis som när våra grannar i norr eldar i värmepannan eller eldstaden så stiger de varma rökgaserna uppåt i skorstenens kanaler och värmer upp skorstenen och intilliggande ventilationskanaler. Det är naturlagen att varm luft stiger uppåt som gör att vi kan utnyttja dess effekt för att spara energi och värme i våra bostäder.

Varför är tilläggsisolering av vinden ett av de billigaste sätten att isolera?

Det är egentligen tre orsaker som gör att just tilläggsisolering av vindsutrymmet anses vara ett av det billigaste sättet att isolera. Den första anledningen är att när du isolerar golvet på vinden eller ”bjälklaget” som det även heter så minskar du värmeförlusten som stiger uppåt i huset. Effekten av detta blir att du sparar pengar eftersom du får minskade värmeförluster ut genom vindsutrymmet och taket.

Den andra orsaken är att vindsutrymmet oftast är ett oinrett utrymme som gör att man oftast kan sätta igång direkt med isoleringsarbetet och att man efter vindsisoleringen inte heller behöver återställa vare sig inredning eller utföra några renoveringsåtgärder. Det gör att det blir billigare och du sparar pengar genom att slippa efteråtgärder.

Den tredje anledningen är att det är relativt billigt att isolera vinden eftersom man kan använda lösullsisolering som man sprutar in i vindsutrymmet alla skrymslen och vrår. Det går även relativt fort från start till ett färdigisolerat vindsutrymme när man använder sprutisoleringsmetoden.

Det är därför ovanstående tre anledningar gör att just isolering av vinden anses vara ett av de billigaste sätten att isolera och spara värme i bostaden. Själva lösullsisoleringen av vinden kostar ca 12-18,000 kronor att utföra med material och arbete.