Etikettarkiv: golv

Linoleumgolv

Linoleumgolv är verkligen ett slitstarkt och välbeprövat golvmaterial som har funnits i många år. Linoleum har på grund av sina fantastiska egenskaper fått ett brett användningsområde eftersom det är slitstarkt, värmeisolerande och ljuddämpande. Det vanligaste användningsområdet är golv, men eftersom det är styvt, hårt och samtidigt smidigt används det även vid tillverkning av möbler.

Vad är linoleum och vad består den av?

Historien sträcker sig ända tillbaka till mitten av 1700-talet när Nathan Smith tar patent på ”Floorclotch” som tillverkade en massa av hart och kåda med en blandning av bivax lades på en duk av hampa eller canvas som pressades fast med värme. Floorclotch fanns kvar ända in på 1930-talet. 1844 uppfinner Elija Galloway ”Kamptulikon” som är mattor av korksmulor och guttaperka. Det är det materialet som intresserar en engelsk herre vid namn Frederick Walton.

Mer fakta om linoleumgolv. https://sv.wikipedia.org/wiki/Linoleum

Tillverkning av linoleum

Linoleum har faktiskt funnits sedan 1860 då Frederick Walton fick patent på en blandning mellan trämjöl, korkmjöl, kåda och linolja. Ordet linoleum är en kombination av de latinska orden Linum för ”lin” och Oleum för ”olja” som tillsammans bildar Waltons namn för Linoleum. Enkelt beskrivet så använde Walton sickativ som fick kockas ihop linolja som fått rinna ut över bomullsdukar och bildar ett lager av sk ”linoxin”. När den tjocknat och torkat mals den sedan ned och kokas med harts som tillsammans bildar linoleumcement. Cementen blandas sedan med trä- och korkmjöl som tillsammans kockas ihop med eventuellt färgpigment till en sirapsliknande konsistens som valsas ut på ett underlag av juteväv och bildar materialet linoleum.

Idag har hela tillverkningsprocessen förenklats betydligt och man använder bl.a. kalkstensmjöl istället för korkmjöl för att det ska vara möjligt att framställa ljust färgade linoleumgolv. Produktionen av linoleum var som störst i Sverige mellan 1930 och 1955 men slogs nästan helt ut av plastmattor i början av 1960-talet.

Trots att plastgolv dominerat marknaden efter 1960-talet så har linoleumgolven fortfarande hållit ett stadigt grepp om golvmarknaden och med hjälp av modernisering av materialet till och med lyckats komma tillbaka.

För att kunna tillverka ett linoleumgolv krävs det att den färdiga linoleummassan läggs på en juteväv. I början var linoleummattorna enfärgade, men när tillverkningen tog fart ordentligt så tillverkade man även mönstrade mattor i olika kulörer med hjälp av olika färgpigment. Idag finns linoleumgolv i ett antal varianter av mönster och olika typer av ytskiktsbehandlingar. Golvet kan läggas från rulle eller som golvplattor. På senare år har även golvplattorna utvecklats så att de kan med hjälp av not och spont kan klickas ihop och läggas som ett modernt klickgolv.

Underhåll och rengöring av linoleumgolv

Linoleumets egenskaper är slitstarkt, ljudisolerande, värmeisolerande och antistatiskt och att det har en förmåga att ”självläka” mindre repor och märken. Anledningen är att oxidationsprocessen som startar när man blandar linolja och harts fortsätter i det färdiga golvet.

Rengöring av linoleumgolv bör göras med torra metoder som vanlig dammsugning och torrmoppning. Vid våtrengöring får aldrig hett vatten, såpa eller alkaliska rengöringsmedel (>pH9) användas utan det enklaste är att använda en lätt fuktat golvmopp med lite golvvårdsvax i vatten som rengör och skyddar linoleumgolvet. Är golvet väldigt smutsigt kan man ersätta golvvaxet med mil rengöringsmedel eller vanligt handdiskmedel.

Vad kan man göra för att få bort fläckar på linoleumgolv?

Det är viktigt att tänka på att alltid ta bort fläckarna som uppstår direkt innan de hunnit torka fast. En grundregel är att alltid torka av fläckarna med vanligt vatten efter fläckborttagningsmedel och att linoleum skadas av hett vatten, starka lösningsmedel som aceton, thinner, lack, fernissa och starka syror.

Lathund för att få bort fläckar av:

Fett, fruktsaft, choklad, kaffe och vin kan tas bort med ett neutralt rengöringsmedel som är utspätt med vatten.

Tuggummi eller stearin kan skrapas bort när det torkat ordentligt.

 Skokräm, olja, gummistreck, asfaltsfläckar, kritor, tusch och läppstift kan tas bort med tvättnafta alt. Lacknafta.

Rost, urin och kräkningar tas enklast bort med en 12-procentig ättikssprit.

Fläckar av blod kan enklast avlägsnas med vanligt kallt vatten.

Cigarettglöd och stötskador kan vara svårt att få bort men om skadan inte ligger för djup ned i materialet kan du prova att slipa lätt på skadan med vanlig stålull. Om skadan i värsta fall är djup kan du försöka få tag på en provbit i samma kulör som skrapas och blandas med trälim, där ytan sedan slipas med stålull när det torkat. Den nedmattade ytan från stålullen går oftast att återställa med hjälp av lite mjukvax eller golvpolish.

Slipning av linoleumgolv

Har du fått mycket repor och skador på linoleumgolvet går det att slipa om undergolvet är slätt så att slipningen kan göras jämnt över hela ytan. En sådan slipning bör överlåtas till en fackman som även kan utföra en korrekt efterbehandling av linoleumgolvet.

Läggning av linoleumgolv

Hur får man tag på en seriös och bra golvläggare? Börja med att kontrollera om golvföretaget är anslutna till GBR som är golvbranschens riksorganisation. Men det  är värt att notera att bara för att företaget inte är anslutet till någon organisation att dom skulle vara sämre eller oseriösa för det. Linoleumgolv rekommenderas inte i våtutrymmen utan där får du lägga en våtrumsmatta. Ska du anlita ett golvföretag för arbeten i våtutrymmen så ska du kontrollera att dom är våtrumscertifierade via GVK (golvbranschens våtrumskontroll).

Det finns företag som är anslutna både till GBR och GVK. Ett sådant företag är t.ex. 3L Golv AB i Stockholm. http://www.3lgolv.se  Dom  utför även läggning av linoleumgolv.