Etikettarkiv: laminat

Material till köksbänk

Köksbänken är kökets mest använda plats. Det är på köksbänken som middagen planeras, hackas, skalas och läggs upp. Det är därför köksbänken är en av kökets viktigaste val, och det finns massor av olika valmöjligheter. Ditt kök är din arbetsplats och där familjen träffas efter dagens bestyr.

När du ska göra ditt val av köksbänk är det viktigt att väga fördelar och nackdelar om vilket material som passar dig bäst. På köksbänken hanteras varma kastruller och vassa knivar och det är där du använder feta, fuktiga, färgrika, starka och syrehaltiga produkter för matlagning. Därför är valet av material för din köksbänk ett viktigt val där du bör se över alla kriterier innan du köper din bänk.

Vilka material till en köksbänk?

Det finns idag ett stort urval av material för köksbänkar. Betong, marmor, granit, komposit, rostfritt stål, trä eller laminat är bara några av dagens material.

Det finns en hel del artiklar och tester där man tittar på köksbänkens material och dess styrka och svagheter. Några av de viktigaste kriterierna materialet ska klara av är fett som ligger kvar på bänkskivan under en längre tid. Många produkter som vin och rödbetor innehåller kraftiga kulörer som kan färgas av på bänkskivan och ge fläckar om det får ligga och dra.  Syra är också en vanlig orsak till upphov av fläckar från vin och citrusfrukter. Självklart är repor och värme grundläggande kriterier som en köksbänk måste klara av.

Om köksbänken är av hårt eller mjukt material är något som är mer en smaksak än nackdelar och fördelar eftersom vi självklart också vill att bänkskivan ska passa in i kökets stil och design. De flesta konsumenterna vet redan att en mugg som tappas på en bänkskiva av sten lättare går sönder än om skivan är av trä. Hur köksbänken påverkas av fett, syra, olika färger, repor och värme är det som du bör grunda ditt val efter.

Tipset för att hitta den bästa köksbänken som passar dig och dina behov är att ge sig ut på kunskapsjakt. En kunnig fackman som kan ge oberoende tips står högt upp på listan och om du är källkritisk så har du internets outgrundliga flora av artiklar och tester för att öka upp din kunskap inför ditt val av köksbänk. Passa även på att läsa på dig och öka upp kunskapen om vilket underhåll de olika materialen för bänkskivorna kräver.

Här hittar du  tester och artiklar om köksbänkar:

http://www.dn.se/bostad/tips-pa-tre-koksbankar

http://www.gp.se/livsstil/konsument/b%C3%A4nkskivor-test-1.566352

http://www.testfakta.se/tester/hem-och-hush%C3%A5ll/h%C3%A4lften-av-b%C3%A4nkskivorna-st%C3%A5r-inte-emot-fukten